nedeľa 22. augusta 2010

Najväčší televízny súboj Česka a Slovenska už o týždeň. Kto vyhrá?

Česko Slovensko má talent vs. Talentmania. Jojka s Primou vs. Markíza s Novou. Môže niekto naozaj vyhrať?


Najväčšie jesenné tromfy štyroch najväčších televízií v Česku a na Slovensku štartujú presne o týždeň, v nedeľu po 20:00. Projekty takmer rovnaké, s najpopulárnejšími tvárami oboch krajín a so stovkami talentov. No všetky televízie očakávajú od svojich šou veľké výkony.


Markíza s Novou stavili na to, čo im je blízke už roky. Adela s Haberom za Slovensko, Leoš Mareš za Čechy. V hľadisku vybraní a vyvolení, žiadne verejné nahrávanie. Utajované a nepublikovateľné nahrávky či fotky už od kastingov a tak prvoradá je viera vo formát. Ten má šancu byť úspešný vďaka populárnym tváram, ideálnemu zázemiu u trhových lídrov, návyku divákov a zohratému tímu tvorcov, ktorý vie, ako spraviť pre ľudí pozerateľnú šou. Peter Nuňéz so svojim tímom pripravili niekoľko šou, ktoré spĺňali očakávané výkony televízie. Naposledy sa Markíza s Novou nevedeli nabažiť percent z Česko Slovenskej SuperStar. Minimálne podobnú sledovanosť očakávajú aj teraz. Žiadne porážanie od konkurencie ako tomu bolo pri poslednej sérii Let´s Dance Markízy, ale veľký náskok najlepšie za hranicou 50%. Tam chcú vidieť svoju Talentmaniu.


Jojka s Primou vložili do svojej talentovej šou všetko. Našli zaujímavú porotu, v ktorej spopularizovali pre ľudí neznámeho Slováka, dali dokopy moderátorov, ktorí nemohli byť lepší a zohratejší. Pyco už teraz zabezpečuje prísun mnohých žien pri obrazovkách. Na ich strane je aj schopnosť správne zacieliť a vyrobiť promo k projektu, hlavne vďaka Jojke. To sa ukázalo už na kastingoch, kam prišiel výrazne vyšší počet uchádzačov a talentov ako do Talentmanie. Do divadiel sa dostali tí najlepší, len občas sa objavili beznádejné kúsky. Jojku s Primou ženie dopredu aj podobná situácia z pred pár rokov, keď sa do súboja dostali VyVolení a Big Brother. Vtedy Markíza s Novou prehrali na celej čiare. História sa môže opakovať. Aké očakávania však môžu mať zástupcovia Česko Slovensko má talent je otázne. Jojke naposledy v celku vyšla šou Showdance, avšak v priemere 25% by jej teraz ťažko stačilo. Prima má v Čechách slabšie postavenie ako Jojka na Slovensku a keď si pozrieme výsledky poslednej šou Robin Hood: Cesta ku sláve, treba hľadať optimizmus inde. A to v tom, že Talent je originál, dovolil ľuďom prísť na natáčanie a je rozhodne úspešnejší aj na internete.


Či bude mať šancu aspoň jedna šou naplniť očakávania svojich televízií sa odhadnúť nedá. Ak Česko Slovensko má talent neprepadne a diváci sa vo väčšine zbavia svojho návyku na trhových lídrov, Markíza s Novou 50% podiely čakať nemôže. Jojka však už teraz podivne taktizuje s formátom a jeho reprízy chce nasadiť aj na pondelky večer. Ak by to urobila, mohla by si tak rozdeliť divákov a nedeľný slot by nemusela ustáť. Kam až zájde tento súboj a či niekto bude nútený ustúpiť z nedeľného boja na iný deň, môže výrazne napovedať už najbližšia nedeľa.



Foto: TV Joj, TV Prima, TV Markíza, TV Nova

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára