piatok 10. septembra 2010

3. diel ČSMT: Americký sen v tieni rómskej osady

Tretí diel prinesie ďalšie skvelé výkony, ale aj príbehy, ktoré častokrát chytajú za srdce. V najbližšom pokračovaní Česko Slovensko má talent sa ukázali aj tri rómske dievčatá, ktoré svojou hrou na gitare a spevom uchvátili divákov aj porotu. Aký je ich príbeh?

Tretí diel prinesie ďalšie skvelé výkony, ale aj príbehy, ktoré častokrát chytajú za srdce. V najbližšom pokračovaní Česko Slovensko má talent sa ukázali aj tri rómske dievčatá, ktoré svojou hrou na gitare a spevom uchvátili divákov aj porotu. Aký je ich príbeh?


Tento článek byl vytvořen tvůrci Česko Slovensko má talent.

AMERICKÝ SEN VE STÍNU ROMSKÉ OSADY


Na první pohled působily skromně, nenápadně, nevýrazně. Na ulici byste tyhle tři romské dívky nejspíš minuli bez povšimnutí... Ale jakmile by vzaly do rukou kytary a začaly by zpívat, neodtrhli byste od nich oči. Podobně jako porota, fascinovaná jejich vystoupením na ČESKO SLOVENSKO MÁ TALENT. Hudební skupina Sabrosa – to jsou tři dívky z romské osady, která právě prožívají svůj americký sen...


Sestry Jana (22) a Aneta (20) Duždovy a jejich kamarádka Julia Coreňová (24) vyrostly v typické romské osadě poblíž slovenského Bardejova. Důvěrně odmalička znají, jaké to je žít s celou rodinou v jedné místnosti, spát pod střechou, kterou dovnitř prší, přežívat ze dne na den a modlit se, aby za týden bylo zač koupit jídlo. Už účast na prvním castingu byla pro tyhle dívky a celou jejich osadu, která jim doma držela palce, obrovským zážitkem. Postup do dalšího kola pak téměř americkým snem, kterému holky nemohly nejdřív ani uvěřit. „My jsme zvyklé vystupovat před lidmi, hrály jsme už i v kostele. A když je teplo, sedíme s Anetou a s Julčou u nás před domkem, hrajeme a poslouchá nás celá osada. Ale divadlo s tolika lidmi, to bylo něco! Líbilo se jim to,“ vzpomíná nadšeně Jana.


Na kytaru se naučila hrát sama, už jako dítě, když poslouchala otce, jak vyhrával s kamarády. „Noty? Tak ty vůbec neznám. Hraju popaměti, jen podle sluchu,“ směje se Jana. Za čas začala učit na kytaru i svou kamarádku Julču, pak přibraly Anetu a vznikla Sabrosa. „Hrajeme většinou cikánské lidové písničky. O lásce, o smutku, o citech... Některé si skládáme samy. Teď jsem třeba složila písničku o našem největším trápení, které právě doma prožíváme. Bolí to tak, že se mi o tom ani nechce mluvit. Modlím se k Bohu, aby to s mámou dobře dopadlo,“ říká tiše Jana. Pochází ze šesti dětí. Společně s dalšími dvěma sourozenci, s otcem a s babičkou žijí v jedné místnosti. Jsme velmi chudá rodina. Otec má invalidní důchod, bratr je nezaměstnaný, my si se sestrou občas něco vyděláme na veřejně prospěšných pracích, ale je to jen taktak na jídlo... Domek je starý, prší nám tam, ale podlahu už od loňska naštěstí máme,“ prozrazuje Jana.


V osadě jsou však teď všechny tři členky Sabrosy považovány za hvězdy. Do televize se ještě nikdo z osady nedostal. Nikdo z místních nebyl svému snu tak blízko jako tyto tři mladé ženy. Všichni jsou na nás pyšní. Drží nám palce. Doufám, že to díky naší hudbě někam dotáhneme. Kdybychom zvítězily v soutěži, pomohlo by to nejen naší skupině, ale všem okolo,“ dodává Jana.


Sledujte třetí pokračování originální talentové show ČESKO SLOVENSKO MÁ TALENT již tuto neděli 12. 9. večer.


Foto: TV Prima, TV Joj

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára